Ontwerp: Nanette HoogslagWebdesign: Stammeshaus.com

Het geluid van de dag

Ga naar het geluidenarchief

Replica
19-01-2014 verstuur

Gisteravond was ik in het Muzikegebouw aan het IJ bij een bijzondere muziektheatervoorstelling van de Veenfabriek, de voorstelling Replica. Op de site van de Veenfabriek kunt u meer over de voorstelling lezen. Van de vele fascinerende geluiden was er eentje die ik zeker nog zelf ga uitproberen: Het geluid van metaal dat tegen droogijs wordt aangehouden. Hieronder een video die uitlegt hoe dat werkt. Maar het allerleukste was eigenlijk na afloop van de voorstelling toen nagenoeg het voltallige publiek het podium opliep (het mocht) en vanalles ging uitproberen. En ware klankspeeltuin. Ik heb zelden zoveel glunderende concertgangers gezien. Hulde voor en dank aan de Veenfabriek.

Reacties

Meer Muziek

Hora est!
09-01-2014 verstuur

081112042%20UvA%20Sceptre.JPG
Deze prachtige foto van de universiteitsstaf van de UvA met toestemming van 31pictures.

Hoe klinkt nou die staf?
Van de promotie in december 2013 van een goede vriendin hier de aankondiging van de pedel dat de tijd om is, ingeleid door het stampen met de staf.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer

Voornemen voor 2014
02-01-2014 verstuur

nieuwjaarsduik_2014.gif
Nee, mijn voornemen is niet om vaker in zee te gaan zwemmen, maar wat vaker dan in 2013 een geluid te publiceren.
Als eerste geluid van 2014 de joelende mensen die op 1 januari in Castricum aan Zee in het water doken.
Klik hier voor geluid


Reacties

Meer Mensen

Het drukke leven van een merelpapa
11-06-2013 verstuur

We hebben wederom een merelnest in de achtertuin, en de tweede leg van dit jaar is al uit het nest gevlogen, maar moet nog steeds van eten worden voorzien. Dus merelpapa is druk in de weer, en vanmiddag werd een slak uit zijn huis gehaald - dat is het gekraak in het begin - met op de achtergrond het ongeduldige en vervolgens enthousiaste mereljong. Verder klinkt het als een echte stadstuin met een wegvliegende duif, gierzwaluwen hoog in de lucht en de tram op de achtergrond.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Vogels

Het is even stil geweest
23-04-2013 verstuur

Het was even druk onder andere met het project SamenStromen, vandaar de radiostilte. Maar het was de moeite waard, kijk en luister hier naar de film die Patricia Werner Leanse maakte van de uitvoering bij de opening van de Gedempte Gracht in Zaandam op 6 april 2013:

Reacties

Meer Evenementen

Ondergronds
31-01-2013 verstuur

ondergrond.gif
Vandaag geen geluid maar een foto. Ik was gisterochtend ondergronds bij het metrostation in aanbouw onder de Vijzelgracht om een voorraad geluiden op te nemen. Geweldig was het daar!
Vanaf maandag 4 februari tot de première op 21 september 2013 van de Buurtopera 'Günther en Julia' zal wekelijks een nieuw boven- of ondergronds geluidfragment te horen zijn op de website van de Buurtopera Noord/Zuidlijn Vijzelgracht

Reacties

Meer

Eend op het ijs
27-01-2013 verstuur

eendophetijs.gif
Gelukkig kwam het er toch nog even van, dankzij de eenden en de sneeuwruimers van IJsclub de Vijfde Plas en IJsclub Trekgat Tienhoven.
En zo'n wegrijdende eend zorgt ook nog voor mooie kraakgeluiden in het ijs!
Klik hier voor geluid

Reacties (1)

Meer Alledaagse geluiden

Sneeuwbaldadigheid
21-01-2013 verstuur

Het is niet zo vaak dat ik hier spelende kinderen op straat hoor, maar met de sneeuw verandert ook dat. Luister hier naar de lichte paniek van een jongen die denkt dat hij een sneeuwbal door een autoruit heeft gegooid (het is allemaal goed afgelopen).
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer

Schandalig?
18-01-2013 verstuur

Als begin van de lezing van Edwin Praat over Reve in het kader van de aflevering 'Schandalig!' van de AAA-serie trad Yedo Gibson met een bijzonder instrument op: een sopraansax gecombineerd met een blauwe ballon met witte stippen. Te horen is hoe eerst de ballon met het mondstuk van de sax wordt opgeblazen en vervolgens hoe de ballon verbonden met de sax in zijn geheel weer doedelzakwijze leegloopt.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Instrumenten

Winter in Waterland
13-01-2013 verstuur

winterinwaterland_website.gif
Tot 17 maart is er in Museum Amsterdam Noord een tentoonstelling naar aanleiding van de publicatie van de publicatie van het schaatshooglied `Winter in Waterland` van de schrijver-schilder Aafke Steenhuis, die al vele jaren in Noord woont.
Behalve de tekst van het gedicht, zijn de originele tekeningen uit het boek tentoongesteld en veel modellen van schaatsen, schaatsvoorwerpen, affiches, foto's uit de schaatswereld, filmpjes, affiches en een soundscape van wintergeluiden (dat heb ik gemaakt).

Bij de opening van de tentoonstelling op 4 januari las Aafke een stukje uit haar boek voor:
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Evenementen

Gelukkig nieuwjaar/Happy New Year/Godt nytår!
01-01-2013 verstuur

vuurwerk_2012.gif
Aftellen tot/countdown to/nedtælling for 2013:
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Alledaagse geluiden

Gans
31-12-2012 verstuur

gans.gif
Met kerst in Kopenhagen aten we gans. Erg lekker, vooral omdat alle veertjes waren afgeplukt alvorens het braden. De laatste donsjes zijn het moeilijkst, maar met een gasbrandertje lukt het prima.
Klik hier voor het geluid.
De gans op de foto heeft vervolgens nog drie uur in de oven doorgebracht.

Reacties

Meer Alledaagse geluiden

Het fluitende verkeersbord
14-12-2012 verstuur

fluitend_verkeersbord_aliki.gif
In de categorie, 'blij dat ik toen een opnameapparaat bij de hand had' hier een fluitend verkeersbordje, opgenomen in oktober bij het strand van Aliki, Paros op een niet zo heel mooie dag (gelukkig waren die er ook, en anders de yoga). Voor de liefhebber, het bordje fluit een drietonig liedje op ongeveer f1, g1 en a1.
Klik hier voor het geluid

Reacties

Meer Raadselachtige geluiden

Ondergronds
03-12-2012 verstuur

Afgelopen weekend een heerlijk yoga-weekend gehad van Oona Giesen, wel in Amsterdam. De workshop werd gegeven in een mooie ruimte vlak bij de Nieuwmarkt. Daaronder hoorde en voelde je zo nu en dan de metro rijden. Dit had trouwens verder geen invloed op de workshop.
Klik hier voor het geluid

Reacties

Meer Stadsgeluiden

Verbouwing
16-11-2012 verstuur

De etage onder mijn zolderwerkkamer wordt grondig gerenoveerd. Dan zijn er drie mogelijkheden: ergernis, ergens anders werken of zo nu en dan leuke geluiden vangen. Ik heb voor de laatste optie gekozen, en hieronder het resultaat van afgelopen week in drie minuten samengevat.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Machines

Geluid in zicht
15-11-2012 verstuur

Geluid in Zicht is een initiatief van Hannes Walrafen dat, zoals hij zegt, 'ruimte tactiel en auditief beleefbaar maakt.' Hieronder een film van het nieuwste project, kijk en ondersteun dit mooie project.

Reacties

Meer Alledaagse geluiden

Øresund onderwater
09-10-2012 verstuur

Hm, als Deen denk je dan dat het Øre (oor) in Øresund iets te maken heeft met het oor, maar nee, Ør(e) blijkt dan een ander woord voor zandstrand en Øresund is dus de zee-engte tussen twee zanderige kusten.
Hoe dan ook, als je je oor via een onderwatermicrofoon aan Øresund te luister legt, dan klinkt het zo:
Klik hier voor geluid
En nee, ik was er niet alleen om dat geluid op te nemen maar volgde een GIM-seminar op een mooie locatie vlakbij Øresund.

Reacties

Meer Onderwater

Davis Cup in Westerpark
16-09-2012 verstuur

Ik ben er dan wel niet binnen geweest, maar heb wel mooi van de buitenkant de sfeer kunnen proeven
Hier de laatste games van de wedstrijd tussen Roger Federer en Robin Haase.
Helaas te ver weg om de tennisballen te kunnen horen.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Sport

Bells of Budolfi
06-09-2012 verstuur

Naast een mooi stuk voor het carillon van Budolfi Kirke in Aalborg, DK door de Deense componist John Frandsen is in deze video ook een mooi soundscape te beleven.

Reacties

Meer Stadsgeluiden

Hello America?
23-08-2012 verstuur

Kreeg vandaag wel een erg bijzondere voicemail binnen op onze vaste telefoonlijn.
En nee, ik heb geen 1 getoetst.
Klik hier voor geluid

Reacties

Meer Alledaagse geluiden

Ga naar het geluidenarchief